FOTO VIDEO Noi începuturi, la Valu lui Traian. Primăria a inaugurat noua grădiniță complementară. Agenda de investiții a actualei administrații promite soluții și altor probleme ale comunității

Primăria Valu lui Traian a inaugurat noua grădiniță complementară. FOTO Adrian Boioglu

Un nou proiect pe cât important pentru comunitate, pe atât de frumos s-a materializat în Valu lui Traian. Este vorba despre grădinița complementară din localitate, inaugurată marți, 7 mai, în zi de sărbătoare. Primarul Florin Mitroi, împreună cu viceprimarul Iulia Iurea și directoarea Grădiniței Nr. 1 din Valu lui Traian, Miluța Ursu, au tăiat panglica ce anunță un nou început pentru preșcolarii vălureni.

„Având în vedere că localitatea Valu lui Traian s-a dezvoltat foarte mult într-un timp scurt, noi, administrația locală, am considerat că trebuie să fim cu un pas înaintea tuturor, pentru a crea tinerilor un loc frumos pentru a-și desfășura activitatea. Avem o investiție în jur de 300.000 de euro, este o anexă a Grădiniței Nr. 1, pentru că avem în execuție încă două grădinițe, dar până la finalizarea acelora a trebuit să facem această investiție pentru ca oamenii să aibă unde-și duce copiii în localitatea Valu lui Traian și nu în alte localități, așa cum noi avem solicitări de la alte localități să îi primim în Valu lui Traian”, a declarat primarul comunei Valu lui Traian.

Cu săli moderne, deosebit de generoase și luminoase, noua grădiniță complementară îndeplinește toate condițiile necesare pentru asigurarea unui mediu ideal dezvoltării princhindeilor prin joacă și învățare.

Luni, pe 13 mai, grădinița își va deschide larg porțile pentru a-i primi pe cei 60 de copii, cu vârste între trei și patru ani, care vor păși pentru prima dată pe un nou tărâm ca din povești.

„Nu pot decât să îmbrățișez cu bucurie inaugurarea acestei anexe la Grădinița Nr. 1. După cum am mai spus și în trecut, proiectele de infrastructură școlară sunt preferatele mele. Grădinița din zona lotizată F cuprinde și două grupe de creșă și, de asemenea, pe lista de investiții a Companiei Naționale de Investiții se află în achiziție o creșă cu patru grupe, la Valu lui Traian”, a dezvăluit, pentru Vălureni.ro, viceprimarul Iulia Iurea.

Noua grădiniță complementară a fost construită cu fonduri europene accesate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În total, s-au investit 984.855,58 de lei pentru amenajarea acestui spațiu destinat educației preșcolare. Mai mult decât atât, inaugurarea are loc mai devreme decât termenul estimat inițial pentru finalizarea proiectului.

Practic, noua grădiniță complementară, anexă a Grădiniței Nr. 1 din localitate, vine ca o completare în portofoliul de realizări al actualei echipe de la conducerea administrației publice locale.

„Eu rămân omul faptelor, nu al vorbelor, atât pentru învățământ, cultură, pentru tot ceea ce cetățenii localității au avut nevoie. Acum mă îndrept spre toți cetățenii din județ, unde vreau să fac lucruri de zece ori mai mult și mai trainice și să dezvolt județul pentru cetățenii județului, deoarece eu consider că au nevoie urgentă să promovăm turismul, să promovăm cultura, să promovăm toate ce pot aduce beneficii oamenilor din județul Constanța. Trebuie să ajungem și noi să fim în clasamentul primelor județe din țară, așa cum sunt Bihorul, Aradul, Timișul, unde nivelul de șomaj este zero”, a mai subliniat liberalul Florin Mitroi.

Timpul pierdut în trafic va deveni istorie

Inaugurarea noii grădinițe reprezintă o undă de optimism pentru actuala echipă de la primărie, căci realizarea are șanse să deschidă drumul pentru noi realizări. În calitate de viitor președinte al Consiliului Județean Constanța, Mitroi spune că are deja un portofoliu de idei ample pe care speră să primească șansa și încrederea alegătorilor de a le pune în aplicare.

Și când spun proiecte mai mari am în vedere o colaborare cu Ministerul Transporturilor pentru un drum expres Constanța – Tulcea. De asemenea, vrem să ne implicăm să facem centuri ocolitoare pentru intrările în Constanța, astfel încât oamenii să nu mai stea în trafic câte două ore, dimineața, la dus și câte două ore seara, la întors”, a exemplificat Florin Mitroi.

În aceeași notă, viceprimarul localității Valu lui Traian, Iulia Iurea, dezvăluie planurile pe care administrația din care face parte le are pentru a veni în sprijinul cetățenilor sătui să piardă ore bune din timpul lor în traficul congestionat, încercând să ajungă acasă sau în oraș pentru a-și rezolva treburile.

„Recent am văzut că în spațiul public s-a vehiculat traseul unei centuri pe partea de nord a localității, o centură total anevoioasă, pentru că nu preia, practic, nevoia acestei localități și anume descărcarea sudului. Încă din anul 2021 noi avem un astfel de proiect. L-am realizat, parțial, pe 1,3 km, în continuare așteptăm linii de finanțare pentru a-l continua”, a mai spus Iurea.

Din aceeași suită a proiectelor menite să facă mai ușoară viața celor care au ales să dezvolte comunitatea din Valu lui Traian, primarul Florin Mitroi a amintit și despre pasarela care va fi amplasată peste calea ferată, din nou, o facilitate îndelung râvnită de vălureni.

„Va fi o pasarelă auto, nu pietonală, de aceea spun și vreau ca oamenii să înțeleagă și să nu se ia după vorbe, ci după fapte. Dacă 20 de ani nu am dezamăgit, cu siguranță nici acum nu voi dezamăgi, atât pe locuitorii din Valu lui Traian, cât și pe toți locuitorii județului Constanța. A fost o luptă și o dorință a mea, în toți acești ani, mai ales când am văzut că localitatea se dezvoltă, trebuia să găsim soluții să deschidem zona F și zona C pentru a nu mai sta la barieră. Iată că am găsit-o și frumos este să nu ne lăudăm cu munca altuia și să spunem ce avem noi de gând să facem”, a mai declarat Florin Mitroi.

Vox Populi, Vox Dei – Epopeea panourilor fonoabsorbante

În paralel cu declarațiile primarului, adjuncta sa, Iulia Iurea, a lămurit situația panourilor fonoabsorbante pentru zona de cale ferată care străbate localitatea, un proiect vechi de mai bine de 10 ani, dar care a fost sistat tocmai la solicitarea localnicilor:

„În anul 2012, când a fost recepționată reabilitarea căii ferate, tronsonul Constanța – Fetești și s-au realizat și cele două pasarele pietonale, în cadrul acestui proiect erau incluse și panourile fonoabsorbante. După cum probabil unii dintre cetățeni știu și calea ferată are un relief destul de ciudat, este ba în rambleu, ba în debleu, puține zone sunt cu legătură directă la străzile adiacente, drept urmare, conform normelor, în 2012, aceste panouri nu au mai fost montate pentru că ele ar fi trebuit să fie amplasate pe mijlocul străzilor adiacente căii fereate, respectiv strada Constanței și strada Murfatlar, acestea devenind pietonale. Pentru noi a fost mai importantă dorința cetățenilor la acel moment și am renunțat la amplasarea acestor panouri”.

Ca o soluție alternativă, Consiliul Local a adoptat măsura plantării de vegetație de-a lungul căii ferate și, mai spune Iulia Iurea, se va merge, în continuare, pe această variantă, ea fiind cea mai eficientă în contextul dat, fără să obstrucționeze în vreo manieră accesul în curțile riveranilor.

Valu ar putea deveni oraș și va avea și spital

Un alt proiect de anvergură pentru comunitate, la care primarul și candidatul PNL la Consiliul Județean Constanța Florin Mitroi ține foarte mult este cel al centrului medical de permanență. Acest demers, care de asemenea nu este nou, nu a fost scutit de impedimente de ordin logistic. S-a discutat, într-o perioadă, ca această facilitate medicală să fie înființată pe terenul fostei unități militare din Valu lui Traian, însă opțiunea a căzut.

„Acolo am închis capitolul de a prelua unitatea militară pentru că am avut o discuție cu domnul Ciucă la momentul când era premier și mi-a explicat în anumiți termeni că acolo nu se poate, probabil are Ministerul Apărării alte planuri și atunci am înțeles”, a explicat Mitroi.

Până când se va găsi o altă soluție, actualul primar din Valu lui Train dezvăluie că localitatea se află deja pe un grafic destul de avansat pentru construcția unui nou sediu al primăriei în zona F, fapt care va permite și noi pași pentru proiectul centrului medical.

„Atunci, automat, în clădirea unde este primăria vom găsi soluții să facem un centru de urgență, iar un spital se poate face și privat sau în parteneriat public – privat. Cu siguranță se va face în localitatea Valu lui Traian, pentru că următorul pas este ca Valu lui Traian să devină oraș”, a mai dezvăluit Florin Mitroi, din postura de candidat la Consiliul Județean Constanța.

Soluții viabile pentru transportul în comun

Demersurile pentru acest parcurs vor rămâne în sarcina viceprimarului Iulia Iurea, care însă mai are un obiectiv important pe agendă și anume eficientizarea transportului public.

„Această nevoie este studiată de localitatea noastră și concretizată încă din anul 2021, printr-un studiu de oportunitate. Dat fiind faptul că noi suntem comuna Valu lui Traian, nu orașul Valu lui Traian, nu au existat linii deschise pentru a accesa microbuzele și a concretiza acel studiu de oportunitate. Astfel, ne-am îndreptat către ADI-ul de transport, ca și alte localități din județul Constanța și pentru a grăbi facilitarea transportului local, am încheiat și un parteneriat cu Municipiul Constanța în proiectul CT Bus”, a precizat Iulia Iurea, pentru Vălureni.ro.

Acest parteneriat înseamnă că nu va mai fi nevoie de achiziția unei flote de microbuze, ci autobuzele CT Bus, atunci când vor ajunge în localitățile adiacente Municipiului Constanța vor trece și prin cartierele din Valu lui Traian. Mai mult, Primăria din Valu lui Traian este chiar prima unitate administrativ-teritorială care a încheiat un astfel de parteneriat cu CT Bus. Un singur lucru își mai dorește viceprimarul Iulia Iurea, continuitate în actuala echipă de management a orașului, astfel încât proiectele aflate în stadii avansate să nu riște o moarte subită.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Vălureni, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe valureni.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*